Мъж на 74 години
22.05.1950
София
Женен
За мен: Автор съм на 15 книги и на стотици статии в печата и в Интернет.

Блог

НЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ШМЕКЕРИИ

ЕВРОТО E ЗА БОКЛУКА

Стоян Панчев е завършил Софийски университет и University of London. Работил е в Institute of Economic Affairs, London и Института за пазарна икономика, София. Председател на Българско либертарианско общество. Съосновател на Експертния клуб за икономика и политика.
"... къщата на еврозоната наистина гори, става дума за най-голямата инфлационна криза в Европа от последните 40 години, която е предизвикана точно от Европейската централна банка.
Между другото, същото, на експертен език, казват и икономистите на БНБ в черновата на доклада за еврото, който никога няма да бъде официално завършен, защото заключенията му не съвпадат с желанията на определени политици.
Анализът на експертите в банката е вече публично достъпен, но без „официални“ заключения – всеки може да прочете написаното вътре и сам да си направи изводите. Изобщо не става дума за мед и масло, както ни убеждават разни бивши министри със спорни репутации.
Напоследък покрай дискусиите за Шенген отново стана дума за Румъния, която очевидно се справя по-добре от нас в доста отношения. При северните ни съседи е стигнато до консенсус въпросът с еврото да се разглежда през 2029 г., не в средата на инфлационна криза.
За съжаление сме в типичната за нас ситуация - политическата класа иска нещо, което не е подкрепено от българите (между 50-60% са против премахването на лева, само 20% го подкрепят, според всички социологически изследвания), и в същото време е вредно и разрушително в дългосрочна перспектива.
В този ред на мисли, Планът за еврото трябва да бъде моментално изхвърлен на боклука на историята и да се започне сериозен анализ и дебат за кога, как и защо България да е в еврозоната."
Трябва да сте регистриран потребител, за да коментирате.
Можете да се регистрирате ТУК.